A-klasse zonnepanelen

Waarom zou ik zonnepanelen nemen?

Zonnepanelen op je dak is een slimme keuze. Je produceert je eigen duurzame energie, maakt gebruik van een 100% groene energiebron en draagt zo bij aan een duurzame wereld. Bovendien zijn zonnepanelen goed voor je portemonnee. Je energierekening wordt een stuk lager en je hebt de investering al binnen een aantal jaar terugverdiend. Want je hebt deze besteding bij Abc solar al na ongeveer 4 jaar terugverdiend. Daarna geniet je ongeveer 21 jaar van gratis stroom! Door het zelf opwekken van je eigen duurzame stroom ben je ook nog eens minder afhankelijk van eventuele stroomprijsstijgingen. Zonnepanelen zijn dus een goed idee. Want hiermee verlaag je de uitstoot van CO2, en dus je eigen CO2-voetafdruk. En wist je dat één paneel per jaar genoeg energie levert om 2276 liter thee te zetten? Dat zijn meer dan 30 kopjes per dag.

Aha. En hoe werkt zo’n zonnepaneel nou eigenlijk?

De zon geeft energie in de vorm van warmte en licht; zonnepanelen zetten dit zonlicht om naar elektriciteit. Het paneel bestaat uit zonnecellen, die op hun beurt bestaan uit twee laagjes silicium. Schijnt de zon op een zonnecel, dan ontstaat er tussen die twee laagjes elektriciteit. Maar die stroom kun je thuis nog niet gebruiken voor de televisie of een was bijvoorbeeld. Daarvoor heb je eerst een omvormer nodig. Deze brengt de stroom naar de meterkast en zet het om in wisselstroom. Via de omvormer komt de elektriciteit in de meterkast en dan kun je het gebruiken in huis. Op de meter van de omvormer kun je aflezen hoeveel stroom de zonnepanelen hebben opgewekt.

Maar zijn zonnepanelen zelf wel duurzaam?

Er komt bij zonne-energie nog wel CO2 vrij. Dat komt door de productie van de installaties zelf, zoals de zonnepanelen en de omvormers. Daarvoor zijn nu nog fossiele brandstoffen nodig en die tellen natuurlijk mee in de vergelijking met energie uit fossiele bronnen. De CO2 die vrijkomt door de bouw van koleninstallaties wordt ook meegewogen. Maar na 3,5 jaar heeft een zonnepanelen-systeem de energie die voor de productie nodig was, weer terugverdiend. Er zijn ook al studies die laten zien dat de terugverdientijd al op één jaar ligt. In alle gevallen is de productie-energie van zonnepanelen dus geen reden om ze niet aan te schaffen. Want bij de productie van 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit uit de verbranding van kolen komt minstens 900 gram CO2 vrij. Bij gasverbranding is dat 400 gram. Maar bij zonlicht is dat veel lager: 50 gram. Dat scheelt enorm, zeker als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit verbruikt.